Легенди тваринництва, або 8 міфів про вирощування ВРХ - ABM
Назад

Легенди тваринництва, або 8 міфів про вирощування ВРХ

«АБМ-ТРЕЙД» та експерт компанії з тваринництва Євген Зайцев стали учасниками рубрики «Міф чи Правда» сайту Latifundist.com. У цьому випуску було порушено тему вирощування великої рогатої худоби та 
пов’язаних з нею міфів.

МІФ 1

Смак м’яса тварин, в раціон яких були включені кормові добавки, — інший.

Це залежить насамперед від кормових добавок, включених в раціон тварин. Якщо говорити про вітамінно-мінеральний премікс, то смакових змін не буде. А ось якщо згодовувати тваринам антибіотики, то запах і смак дійсно може змінюватися. 

Однак скористатися цим «лайфхаком» пересічний споживач під час вибору м’яса не зможе. Більшість виробників, які практикують подібні методи вирощування, перед забоєм припиняють додавати в раціон антибіотики, що призводить до зникнення специфічного запаху і смаку м’яса.

експерт компанії «АБМ-ТРЕЙД» з питань тваринництва Євген Зайцев
Євген Зайцев, експерт компанії «АБМ-ТРЕЙД»

МІФ 2

Вживання м’яса ВРХ, яку виростили на кормових добавках та преміксах, негативно впливає на здоров’я людини.

Мені не доводилося ознайомитися з науковими доказами цієї тези. Тому я вважаю, що це міф. Крім того, при вирощуванні ВРХ антибіотики в раціоні тварин відсутні. Єдиний момент, коли тваринам дають антибіотики, це в період їх лікування. Але молоко таких корів на період лікування і виведення антибіотиків з організму піддається утилізації. Воно не змішується з молоком здорових корів.

МІФ 3

Чим більше добавок, тим краще.

Ні, це не так. Не завжди більше означає краще. Існують чіткі рекомендації щодо введення кожної окремої добавки до раціону тварин. Перевищення норм може призводити, наприклад, до авітамінозу, дисбалансу мікро- і макроелементів та інших захворювань тварин.

МІФ 4

При вирощуванні ВРХ краще в раціон включати не більше 50% концентрованих кормів.

Якщо годувати тварину лише фуражем, грубими кормами, сіном, силосом, сінажем, то ми ніколи не відкриємо генетичного потенціалу худоби, щоб отримати максимальні надої.

Раціон кормів при вирощуванні врх

МІФ 5

Тваринництво шкодить навколишньому середовищу.

Певною мірою тваринництво, дійсно, шкодить навколишньому середовищу. Але ж і людина не завжди правильно використовує природні ресурси. Крім того, збільшення населення планети неминуче спричиняє необхідність в продуктах тваринного походження: молоці, м’ясі, яйцях тощо.

МІФ 6

Музика в корівнику впливає на надої.

Однозначної відповіді на це питання немає. Дійсно, подібна практика використовується багатьма тваринниками, але провести паралелі між музикою в корівнику і збільшенням надоїв молока — складно. Єдиний позитивний момент використання музики, виходячи з моєї практики, це поліпшення загальної атмосфери в корівнику і зменшення стресу у тварин.

МІФ 7

У корів хороша пам’ять, і вони запам’ятовують людей, які раніше до них ставилися добре або погано.

Це правда. У корів, дійсно, хороша пам’ять. Наприклад, якщо в корівник зайде малознайома їм людина, то корови будуть проявляти до неї зацікавленність: дивитися, обнюхувати та інше. А якщо в корівник зайде ветеринар, тобто людина, яка асоціюється у них з уколами і болем, то вони будуть нервувати, бігати і всіляко демонструвати свою схвильованість.

МІФ 8

Корови — дуже гидливі тварини. Вони не будуть їсти з брудної поїлки чи годівниці.

Це правда. Корови дуже чутливі до неприємних запахів, бруду в поїлці або на кормовому столі. Ці фактори можуть призводити до різкого зниження споживання кормів тваринами, що негативно позначиться на ВРХ в майбутньому.

Поїлки та годівниці для вирощування корів

Євген Зайцев, експерт компанії «АБМ-ТРЕЙД»

За матеріалими Latifundist.com