Якщо сінаж смакує — тварина продукує! - ABM
Назад

Якщо сінаж смакує — тварина продукує!

Із настанням весняного тепла поля  зазеленіли свіжими соковитими травами, а отже, час потурбуватися про заготівлю сінажу для тварин. Сонце подбає про енергію для потужного зростання покосів, а завдання тваринника — приготувати з них правильний сінаж, за який корови віддячать  добрими надоями молока, а молодняк — високими приростами маси.

Сінаж — це поживно, смачно, зручно!

Правильно приготований сінаж — смачний, корисний і поживний корм, за своєю органолептикою подібний до  зеленої кормової маси. В раціонах дійних  корів сінаж є гідною альтернативою сіну, соломі  й навіть силосу. Більше того, раціон дійної корови з продуктивністю понад 30 л молока на добу обов’язково має включати сінаж! Він стане запорукою утворення високопоживної кормової суміші зі значною економією вартісних білкових концентратів. До того ж сінажі мають чудові технологічні й фізико-хімічні властивості, завдяки яким можна створити ідеальну поживну суміш на кормовому столі тварин (ТМР). Крім того, сінаж  зручний у застосуванні: його сипкість значно полегшує механізацію  роздавання  тваринам.

Що означає —  «правильний» сінаж? 

Зазвичай сінаж — це трав’яний корм, законсервований за чіткого дотримання технології заготівлі, що в подальшому стане гарантією тривалого його зберігання без втрати якості, поживності та смаку. Сінаж є невід’ємною складовою раціонів для високопродуктивних корів і молодняку ВРХ, що дає змогу професійно доповнювати й балансувати багатогранну “математику” годівлі цих вимогливих до кормів тварин. Отже, як отримати соковитий і поживний сінаж високої якості? Ми не зупинятимемося на добре відомій технології заготівлі сінажу. Акцентуємо увагу лише на окремих важливих аспектах.

Які рослини придатні для сінажу?

Практично всі сільськогосподарські культури, незалежно від вмісту в них цукрів: бобові (конюшина, люцерна, нут), злакові (пшениця, жито, тритикале) та  їхні суміші. Найпоживніші високобілкові бобові трави, бо дають найбільшу кількість к.о. із одиниці скошування. Традиційно найбільшим попитом користуються культури з високим вмістом протеїну.

Коли розпочинати?     

Важливо не пропустити оптимальні терміни скошування. Наприклад, бобові — у фазі бутонізації —  початку цвітіння, злакові — у фазі викидання колосу. Важливо правильно підібрати тип косарки  відповідно до виду кормової культури, яку скошуєте.  Косарки різняться за способом плющення: для бобових культур  (вика, люцерна, люпин, буркун) використовують вальцеві плющилки, оскільки бітерна обіб’є найціннішу складову рослини — листочки й суцвіття, що містять найбільшу кількість протеїну. А для заготівлі злакових (жито, пшениця, грястиця та ін.) застосовують бітерну — вона розщеплює стебло рослин для кращого вивільнення вологи.  Також слід врахувати найкращий час для косіння: щоб трав’яна маса мала максимальну кількість каротину, цю операцію слід проводити вранці, по легкій росі.

Пришвидшуємо пров’ялювання 

За максимально короткого часу пров’ялювання (8 годин) маса зберігає найбільшу поживність і найвищий вміст каротину. Плющення маси під час скошування скорочує час пров’ялювання вдвічі-втричі.

Контролюємо вологість!

Через 3-5 годин після косіння визначаємо вологість. За вологості 60-70 % масу згрібають у валки й прив’ялюють із ворушінням до 55-60 %. Бобові трави, щоб максимально зберегти їхню поживність і не допустити втрат сухої речовини, слід закінчити збирати за вологості не нижче від 50-55 %. Інакше маса, закладена на сінаж, значно зігрівається, що спричинює погіршення перетравності білка та значні втрати каротину.

Розмір має значення

Розмір часток, тобто величина різки рослин, безпосередньо впливає на процес закладання сінажу на зберігання та характер трамбування зеленої маси, а відтак на кінцеву якість. Наприклад, для сінажування в траншеях масу достатньо подрібнити до 7-10 см. А для ферм із малим поголів’ям зручніше заготовляти сінаж у рулонах — це швидко, оскільки спрощується технологія заготівлі, й зручно, оскільки компактно укладені в кілька ярусів роли займають  небагато місця й практичні у використанні. Для заготівлі в ролах масу для щільного трамбування  подрібнюють на менші частинки — розміром близько 3-4 см. Під час підбирання й подрібнення рослин застосовують спеціальний  консервант для стабілізації стану зібраної маси, розчин якого рівномірно розподіляється із дозувального пристрою силосозаготівельної техніки.

 StabioSIL Alfa® — сінаж без мороки й без проблем!

Новий продукт компанії “АБМ-Трейд” StabioSIL Alfa®

На відміну від силосу, консервація сінажу досягається завдяки фізичній сухості середовища. З-поміж мікроорганізмів, які здатні псувати корм, є ті, для життєздатності яких потрібна вода. За зниження вологості сінажу до 45–55 % ми позбавляємо бактерії поживного середовища, створивши умови, несприятливі для їхнього  існування. Але це ще не привід для абсолютного спокою заготівельника. Тому що за 45-55%-ї вологості корму в ньому можуть розвиватися плісняві гриби-мікроміцети, які навіть за невеликої їхньої кількості здатні істотно зіпсувати кормові ласощі для тварин, а заодно й нерви тваринника. 

У компанії «АБМ- Трейд» є дієве рішення! StabioSIL Alfa® —  консервувальний препарат для сінажу злакових і бобових культур. Він сприяє швидкому утворенню достатньої кількості молочної кислоти, швидко знижує в рослинній масі рівень рН, стабілізує процес ферментації, попереджає розщеплення протеїнів і вирішує проблему вторинного зігрівання після відкриття сховища та виймання сінажу для годівлі тварин. 

Завдяки оптимально дібраним симбіотичним мікробіологічним культурам у консерванті StabioSIL Alfa®, розвиток клостридій ефективно пригнічується.