Сергій Нетяга: Все добре — це коли мене питають «Не влазить молоко, що робити?» - ABM
Назад

Сергій Нетяга: Все добре — це коли мене питають «Не влазить молоко, що робити?»

Нещодавно Kurkul.com побував у справді передовому тваринницькому господарстві, адже багато техніки та обладнання для молочних комплексів вперше в Україні з’явилося саме тут. Мова йде про ФГ «Маїсс», що на Хмельниччині. Сергій Нетяга, заступник директора цього господарства, впевнений, що для хорошого результату потрібно важко працювати, не очікуючи підтримки тільки від держави. За його словами, як і апетит, що приходить під час їжі, жага до розвитку та нарощення поголів’я зростала щоразу більше в ході роботи на фермі. Як тут годують понад 300 телят одночасно, як заготовляють корми для тварин, чому менеджерів європейських компаній не пускають на поріг господарства та багато інших цікавих подробиць читайте в інтерв’ю Сергія Нетяги для Kurkul.com.

Kurkul.com: Розкажіть про основні напрями діяльності господарства.

Сергій Нетяга: Рослинництвом ми займаємося ще з 2004 р., а тваринницький напрям взяли в роботу з 2010 р. Коли господарство, де ми сьогодні знаходимося, викупили у попередніх власників, тут було всього 90 голів худоби. Тоді було прийнято рішення, що якщо займатися цією справою, то займатися серйозно.

Дуже багато в нас ще збережених пострадянських підприємств, які безкоштовно дісталися у спадок теперішнім власникам. Більшість із них у бізнес ніколи гроші не вкладали і не планують.

Вони власника постійно переконували: «Що ти робиш, ми тут вже по 20 років ті колгоспи тримаємо, толку з них немає, а тут якраз 2008 року криза бахнула, ніхто не знає чого чекати, а ти от хочеш тваринництво розвивати!».

Але, слава Богу, що не послухався і підійшов до справи максимально серйозно. Вважаю, що ми достойно працюємо в цьому напрямі. На сьогодні маємо 4,5 тис. поголів’я, 700 нетелей, 1,5 тис. голів дійного стада, доїльні зали, сучасне обладнання.

Маємо статус не якогось там племрепродуктора — ми племзавод голштинської породи корів. Займаємося американською, канадською селекцією.

Відгодівлею не займаємося, бичків не тримаємо, продаємо ще «мокрими». Хоча і хочеться їх тримати, але ціни не було і не буде, тому тільки молочний напрям.

Зембанк у нас трохи більше 3 тис. га, вирощуємо кормові на годівлю, а також технічні культури — кукурудзу і соняшник на продаж.

Kurkul.com: Скільки людей зайнято на підприємстві загалом і за окремими напрямами?

Сергій Нетяга: Сьогодні у нас працюють близько 75 осіб. Із них 27 зайняті в рослинництві, а всі решта — у тваринництві. Як завжди було, завжди є робота там, де є тварини.

І це попри те, що в нас повна механізація — роботи самохідні телят поять, кормороздавач самохідний, сучасне доїльне обладнання тощо. Та все це треба обслуговувати, тож без людської праці ніяк. Хочу особливо звернути увагу на середній вік нашого персоналу — 28 років. Це багато про що говорить. Таким людям треба платити належну зарплату, щоб вони не шукали кращої долі в Польщі чи Чехії. Відповідно, ККД таких працівників теж зовсім інший.

Kurkul.com: Куди збуваєте продукцію? Чи маєте власну переробку?

Сергій Нетяга: Якщо не рахувати моє хобі з виробництва сирів (усміхається), то власної переробки немає. У вільний час працюю у нашій маленькій сироварні. Є камери дозрівання і все необхідне, роблю голландський сир, сулугуні, бринзу, гауду. Не продаємо нічого, все друзям роздаємо. Кожен повинен мати якусь улюблену справу, щоб голова відпочивала.

Ми виробляємо не дуже багато молока — орієнтовно 55 т, тож говорити про власну переробку з таким малим об’ємом взагалі не варто. Співпрацюємо з молокозаводами, куди і збуваємо всю продукцію.

Kurkul.com: Яка рентабельність тваринництва у вашому господарстві?

Сергій Нетяга: Зараз маємо рентабельність на рівні 30%. Трошки менша стала, бо білкові корми сьогодні неймовірно дорогі і дешевшати не будуть.

Kurkul.com: Яка тенденція приросту поголів’я в останні роки у вашому господарстві?

Сергій Нетяга: Ми постійно будуємося і нарощуємо поголів’я. Цьогоріч умудрилися за 3 місяці побудувати корівник на 400 голів. Своїми силами, поки сніг лежав — ми будували. Постійно зростаємо і не зупиняємося. Кажуть, що апетит приходить під час обіду — так і є.

Коли ми розпочинали, я собі планував доїльний зал на 512 корів і думав, що це вже все, це буде наш максимум. Ці недосяжні 500 корів ми звозили усіма силами, телят, нетелів купували. Але потім якось воно все добре пішло, тому що у мене дуже крута команда, всі спеціалісти, всі знають свою справу.

Хоча дипломованих спеціалістів маємо багато, але коли йде питання будівництва, накривання силосних ям тощо — нікого не треба просити.

Ніхто не поїде додому о 17-ій годині, бо всі знають, що ми сьогодні закриваємо силосну яму чи нам треба допомогти пов’язати арматуру, бо якщо ми сьогодні це зробимо, то значить, ми ще збільшимо поголів’я, ще краща зарплата буде, більше робочих місць. Я своїх людей завжди цінував і буду цінувати — достойні люди.

Kurkul.com: Всі знають, наскільки важливий збалансований та якісний корм для отримання високих надоїв. Як формуєте оптимальний раціон для тварин і з якими компаніями співпрацюєте в цьому напрямку?

Сергій Нетяга: Якщо оминути генетику, яка теж має надсуттєве значення, то якість корму справді вирішальна. Корми — це найбільш затратна частина у тваринництві, тож до їхньої заготівлі та зберігання потрібно дуже відповідально підходити. А якщо ми понесли величезні витрати в полі: техніка, підживлювали, кропили, звезли… а потім згноїли? Це не діло.

В мене є досвід роботи в корпорації, де різних замів і служби безпеки більше, ніж працівників загалом. Там щоб добитися банальної плівки на силос, то вже і не треба його закривати, поки все погодиш і всіх проконтролюєш.

У нас же все набагато простіше. Ми робимо зріз кукурудзи орієнтовно 60 см і до першого сухого листка не переймаючись. Тут сусіди всі їдуть і біля скроні крутять, кажуть: «Що ти робиш, дурню, там отакенна стерня». А цей лігнін нам не треба, ми ж молоко хочемо отримати.

Щоб підтримувати якість кормів, співпрацюємо з компанією АБМ-Трейд і ще з деякими лабораторіями. Багато уваги приділяємо технології силосування, не шкодуємо коштів ні на сітку, ні на мішки, швидко звозимось, доводимо відповідну вологість, використовуємо закваски.

Вже перший рік співпраці з АБМ-Трейд показав результат, що по силосу, що по сінажу. До того ж ціна, яку ніхто не переб’є. Якісний консервант за помірну ціну. 

«Конкуренція на ринку продукції, що пропонує АБМ-Трейд постійно зростає, тому дуже важливий критерій — якість, вигідно вирізняє нас з-поміж компаній-конкурентів. Крім того, необхідно забезпечити прозорий та своєчасний сервіс, щоб максимально швидко покращити результативність господарства. Це і є стиль нашої роботи і саме в цьому напрямку АБМ-Трейд буде розвиватися», — каже Олексій Держговський, спеціаліст по технології годівлі та утримання сільськогосподарських тварин «АБМ-Трейд».

Олексій Держговський, спеціаліст по технології годівлі та утримання сільськогосподарських тварин «АБМ-Трейд»

Kurkul.com: Розкажіть про співпрацю з АБМ-Трейд. Як про них дізналися? З чого починали?

Сергій Нетяга: Я люблю достойні продукти, щоб давали результат. В мене сумнівних «контор» тут не буває. Всі роблять премікси, всі роблять комбікорми, всі хороші, а я обираю співпрацю виключно з такими лояльними компаніями, як АБМ-Трейд. Вони мені не розповідають, що «в нас є рецептурник, який зробив ось такий премікс — беріть та користуйтеся». Рецептурник — це добре, але я бачу, що потрібно моїй тварині. Я не знахар, я працюю з лабораторіями. Якщо вони кажуть, що є потреба в чомусь, то ми вже тоді підводимо по потребі. Тому важливо, що компанія мені може надати той продукт, який я хочу. А результат — я ж не можу побачити в преміксі, скільки і чого там є, але я бачу результат по тваринах.

Сергій Нетяга та Олексій Держговський, фахівець з технології годівлі і утримання сільгосптварин компанії «АБМ-Трейд»

Велика проблема українських компаній — взагалі відсутній контроль якості. Не будемо називати компанії, які на першу партію дають хороший продукт, а потім бачать, що в них маржа не 80%, а 20%. А для наших українських виробників, якщо вдвічі більше не заробив, то можна і не продовжувати. Вони починають витягувати з продукту дорогі інгредієнти, і ти цього відразу не помітиш, тільки з часом. Та це не стосується АБМ-Трейд, у них остання партія — як і перша. Упакування з прокладкою від вологи, мішки зашиті, запаяні. Вони хочуть бути кращими на ринку і, на мою думку, сьогодні так і є.

Kurkul.com: Як слідкуєте за якістю кормів та отриманої продукції у господарстві? Чи маєте власну лабораторію?

Сергій Нетяга: Ми — маленьке фермерське господарство, тож своєї лабораторії не маємо. Є мікрохвильова піч — це найкращий лабораторний інструмент для визначення сухої речовини. Маємо сита для фекалій, сита для кормів. Ми не сіємо кожного дня, але якщо ми бачимо, що є потреба, бачимо, що щось в раціоні змінюється, то це обов’язково контролюємо. Також постійно користуємося послугами сторонніх лабораторій.

Kurkul.com: Наскільки зросла рентабельність господарства?

Сергій Нетяга: Про рентабельність можна говорити багато, але я вам скажу просто — для мене перший показник — це здоров’я тварин.

Коли ти тварину цінуєш, бо ти її виростив, ти знаєш кожну голову, то є дві ознаки. Це якщо ветлікарі не беруть крапельниці в руки, особливо в другий період сухостою і початок лактації, і коли робітники питають: «Не влазить молоко. Що робити?». Значить, у вас все добре.

У нас проблем дуже багато: немає де ставити нетелів, немає де ставити корів, у нас немає куди зливати молоко — ось наші постійні проблеми. Коли всі кажуть: «Нам би такі проблеми, як у тебе». Оце є показник — тварина має бути здорова і має бути молоко, а говорити про цифри 3%, 5% — марна справа.

Читати далі на Kurkul.com

Автор: Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.