Богдан Бандрівський: Основне у тваринництві — правильний менеджмент і команда - ABM
Назад

Богдан Бандрівський: Основне у тваринництві — правильний менеджмент і команда

«Угринів Еко Ферм» — молоде підприємство, засноване у 2015 р. Розпочинали тут із закупівлі поросят вагою 25 кг і годували до забійних кондицій. Сьогодні в господарстві 2050 свиноматок із середнім приплодом 15 поросят, власний комбікормовий завод, елеватор, і це — лише початок. Господарство стрімко розвивається, а керівництво вже замислюється про власну переробку. Що стало запорукою успішного розвитку свинарського напряму «Угринів Еко Ферм» — для Kurkul.com розповів керівник підприємства Богдан Бандрівський.

Богдан Бандрівський, директор ТзОВ «Угринів Еко Ферм»

Kurkul.com: З чого розпочинали роботу на підприємстві?

Богдан Бандрівський: Привозили на господарство трьохпородних гібридів і ставили на відгодівлю. Поступово формувалася команда, спеціалісти навчались працювати з тваринами, лікувати, переміщувати тощо.

Ми аналізували економіку, слідкували за показниками. Через півтора року, коли команда в цілому вже була сформована, я вирішив привезти племінне поголів’я з Данії. В галузі свинарства я працював уже понад 20 років, тож досвід маю. Зупинилися на всім відомій в Україні генетиці — данській. Так я реалізував одну зі своїх давніх ідей — ми завезли Велику білу породу, Ландрас, Дюрок і створили першу племінну ферму-нуклеус данської генетики в Україні.

Особливість у тому, що ми «підв’язані» під данські генетичні центри. Є комп’ютерна програма Cloudfarm, яка допомагає нам чітко контролювати генетичні та племінні показники тварин, порівнюючи їх із данськими фермами. Це дає нам можливість постійно аналізувати нашу роботу та вносити корективи за необхідності.

Сьогодні ми інтенсивно продаємо цю генетику в Україні багатьом свиногосподарствам. Наша основна мета — покращити генетику в Україні.

Наші данські партнери надають повний супровід. До пандемії це були приїзди спеціалістів у господарства, особисте спілкування та розв’язання будь-яких питань тут же, на місці. Зараз, з огляду на епідеміологічну ситуацію, всі консультації проводяться онлайн.

Kurkul.com: Куди збуваєте продукцію? Чи є в планах будівництво власних переробних потужностей?

Богдан Бандрівський: Логістично ми розташовані поблизу п’яти м’ясокомбінатів у Волинській і Львівській областях, тож проблем зі збутом немає. Та оскільки ми постійно зростаємо, вже є конкретні задуми будівництва сучасного м’ясокомбінату, що відповідатиме вимогам ЄС. Зараз ми спостерігаємо, як із цим працюють в Європі та які лінії для утилізації побічних продуктів потрібно використовувати.

Читати ще: Анатолій Тітов: На ринку втримаються лише високотехнологічні ферми з мінімальним надоєм 10 тис. л.

Kurkul.com: Що змінилося у господарстві за останні роки? Як вдосконалюєте виробництво?

Богдан Бандрівський: Ми над цим постійно працюємо. У порівнянні з початком нашого товарного виробництва, ми зменшили кількість свиноматок, водночас збільшивши поголів’я — навчилися працювати з багатоплідною данською генетикою.

У нас було приблизно 2250 свиноматок, на сьогодні — 2050. Маємо більшу відлучку, більшу групу дорощування і більшу групу відгодівлі. Середня кількість відлучених поросят — 15 голів, а відсоток відходу — орієнтовно 6-7%.

Скажімо так, за 5 з половиною місяців у нас тварина йде на забій. Це досить швидко, але цілком реально, що можуть підтвердити господарства, які працюють з нашою генетикою.

Читати далі на Kurkul.com

Автор: Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.